Speleološka škola

Speleološki odsjek HPD Željezničar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 09. ožujka (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 23. travnja (četvrtak) ispitom.  Za više informacija o sadržaju predavanja i lokacijama terenskog dijela nastave zavirite u Plan škole.

Program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a, a škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čini 6 predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom (18-20 h)) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio (5 vikenda), odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne terene. Vikendima polaznici na terenima uče i vježbaju tehnike kretanja i istraživanja u špiljama i jamama te se susreću s pojmovima koji se obraduju na predavanjima. Dvodnevni izleti uključuju i bivakiranje (kampiranje) na otvorenom tj. u potpunoj divljini.

Prvi teren bit će posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije terene na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu te ostalo) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.
Osim tehnika opremanja i kretanja podzemnim prostorima na terenima se pobjeđuju strahovi od visina i mraka, od babaroga i medvjeda itd. Sklapaju se nova prijateljstva, grade ljudske vrline i timski duh. Dogovaraju brakovi…

Škola uključuje:

- 6 termina predavanja o svim aspektima speleološkog rada
- organizacija 5 terena u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
- godišnja članarina u Odsjeku
- godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
- osiguranje od nezgoda
- potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posuđivanja opreme i nakon završene škole
- časopis Speleolog
- zamku (pomoćno uže duljine 5 m)
- popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama


Prijave traju do zaključno 16.02.2020. godine, a broj mjesta na školi je ograničen!

 
Što je potrebno za prijavu?
Ispuniti prijavnicu te ju poslati na e-mail jednom od voditelja škole.


Za dodatne informacije i detalje slobodno nam se javite!

Voditelji škole i osobe za kontakt:

Zrinka Matić, 091 928 9859, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nicola Rossi, 095 863 0084, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Informacije o speleološkoj školi biti će pravodobno objavljene na početnoj stranici početkom svake godine.

Speleološka škola SO HPD Željezničar 2020

Speleološki odsjek HPD Željeznicar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 09. ožujka (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 23. travnja (četvrtak) ispitom.  Za više informacija o sadržaju predavanja i lokacijama terenskog dijela nastave zavirite u Plan škole.

Opširnije...

5. vikend speloškole - Ličko Cerje (05. - 06.04.2019.)

Peti i posljednji vikend naše škole, 5.-6.4.2019., održan je kod Ličkog Cerja. Vremenska prognoza koja je govorila o kiši i nevremenu prisilila nas je da vikend skratimo na petak i subotu, jedno noćenje i povratak za Zagreb u subotu navečer. Nadalje, minimalizam se nazirao i u broju prisutnih školaraca - 3. Ines i Davor su zbog zdravstveno-poslovnih ograničenja bili odsutni pa smo ekipu činili Marcus, Pavle i ja.

Opširnije...

4. vikend speleoškole - Crnopac (29-31.03.2019.)

Četvrti vikend speleoškole odrađen je od 29. do 30.3.2019. na Crnopcu. Kombi je na put krenuo oko 20 sati. Hanžek za volanom, Milena pored, školarci iza i Pavlov novi CD u plejeru. Nekoliko piva kasnije stigli smo u Gračac, u restoran Zvonimir, gdje je bilo dogovoreno okupljanje s  ostalima. Ostali su bili Milivoj, Lea, Barbara, Nicola, Babić, Lovro, Vuk, Ivana, Pješko i Nela.

Opširnije...

3. vikend speleoškole - Klana (22-24.03.2019.)

I have so much to say about our most recent trip near Klana. That there is no way I could possibly describe it all in one simple write up, however I would like to start by explaining how incredible every weekend of this program has been so far. The first trip was so spectacular that I figured there was no way it could possibly be surpassed, and than the next weekend came, and I could not possibly imagine that being better. However, the coaches insisted that the next 3 weekends would be even better, and I did not think such a thing was even possible. I could not have possibly been more wrong.

Klana

We met up on Friday night around 6 o-clock. Us students had been in contact all week discussing our excitement and what equipment we would be bringing to the camp site, so when we all met at the Radnic bistro there was a lot of energy in the air. We departed at 18:30 in multiple vehicles, Davor and Pavle left in Davors vehicle with a couple of fellow speleologists, and the rest of us students found ourselves in the “Party Van,” Captained by Hanžek (Who likes to start off the trip with the ultimate excitement music.)

 

Opširnije...

2. vikend speleoškole - Gorsko zrcalo i Mandelaja (16. i 17.03.2019.)

GORSKO ZRCALO

U subotu  16. ožujka zaputili smo se na podsljemensku zonu, tzv Zrcalo. Okupljanje je bilo u 8:30 na okretištu Dubrava u kafiću Voljeni Vukovar. Tu smo saznali da nas je ostalo petero. Ovim putem pozdravljamo Melaniju koja je nažalost morala odustati od škole. Tako osakaćeni zaputili smo se ka Zrcalu. Pavle motorom, Davor autom, a ostatak ekipe kombijem sa Hanžekom.

Opširnije...

2. teren speleoškole - Žica (10.03.2019.)

Prvo upoznavanje s penjačkom opremom/tehničkim pomagalima školarci SOŽa obavili su 10. ožujka u prostorijama GSSa na Sljemenu, popularno nazvanom „Žica“. Okupismo se na okretištu Mihaljevac oko 8 sati, gdje nas je dočekao Josip, koji nas je autom prebacio do Konzuma na Gračanima, gdje smo dočekali dio voditelja škole i ostale članove SOŽa.

Opširnije...

1. teren speleoškole - Tounj (09.03.2019.)

Dana 9. ožujka je mala, ali jaka ekipa školaraca u sastavu Ines, Melanija, Sara, Davor, Marcus i Pavle, krenula na prvi teren u sklopu speleološke škole SO Željezničar. Prema mejlovima s iscrpnim informacijama koje dobivamo od voditelja, u kojima bivamo obaviješteni o rasporedu predavanja, potrebnoj opremi, obavezama i odgovornostima, okupismo se u 8 sati u bistrou Radnić na ugodnom razgovoru i jutarnjoj kafici. Nisam očekivao toliko ljudi; pretpostavio sam da će, osim tečajaca i instruktora, doći još pokoji član SOŽa, no kad se cijela ekipa skupila u Tounju, koji je ujedno bio i naše konačno odredište, cjelokupna je ekipa brojala čak 19 članova! Nažalost, mamurno drvo koje je u petak imalo burnu noć se, netom prije polaska, ispriječilo putanji kombija kojim je vješto upravljao Hanžek i naslonilo na desni bok SOŽovog kombija. Na svu sreću, kombi je pretrpio samo kozmetičke ogrebotine, a najviše je stradao samo ponos našeg vozača.

Briefing prije ulaska u objekt

Opširnije...

Speleološka škola SO HPD Željezničar 2019.

Speleološki odsjek HPD Željeznicar svake godine u proljeće organizira speleološku školu. Škola ove godine počinje 04. ožujka (ponedjeljak) prvim predavanjem, a završava 11. travnja (četvrtak) ispitom.  Za više informacija o sadržaju predavanja i lokacijama terenskog dijela nastave zavirite u Plan škole.

Program škole usklađen je s programom Komisije za speleologiju HPS-a, a škola je podijeljena na teoretski i praktični dio. Teoretski dio čini 6 predavanja koja se održavaju jednom tjedno (uglavnom ponedjeljkom (18-20 h)) u prostorijama Odsjeka, a vikendima se odrađuje praktični dio (5 vikenda), odnosno odlazi se na jednodnevne ili dvodnevne izlete. Vikendima polaznici na izletima uče i vježbaju tehnike kretanja i istraživanja u špiljama i jamama te se susreću s pojmovima koji se obrađuju na predavanjima. Dvodnevni izleti uključuju i bivakiranje (kampiranje) na otvorenom tj. u potpunoj divljini.

Prvi izlet bit će posjet špilji i za njega nije potrebna nikakva specifična oprema ili tehnika. Nakon toga odlazi se na kompliciranije izlete na kojima se uči svladavanje vertikala, prvo na otvorenim poligonima, a kasnije u jamama. Svu potrebnu speleološku opremu (kaciga, rasvjeta, sprave za penjanje i spuštanje po užetu te ostalo) polaznici zadužuju u Odsjeku. Na kraju škole polaže se teoretski i praktični ispit te se stječe naziv speleolog pripravnik. Sa završenom školom, članovi Odsjeka mogu sudjelovati u speleološkim istraživanjima i otkrivanjima tajni podzemlja.
Osim tehnika opremanja i kretanja podzemnim prostorima na terenima se pobjeđuju strahovi od visina i mraka, od babaroga i medvjeda itd. Sklapaju se nova prijateljstva, grade ljudske vrline i timski duh. Dogovaraju brakovi…

Škola uključuje:

6 termina predavanja o svim aspektima speleološkog rada
organizacija 5 terena u odabrane špilje, jame te na otvorene stijene
godišnja članarina u Odsjeku
godišnja članarina u Hrvatskom planinarskom savezu
osiguranje od nezgoda
potrebna speleološka tehnička oprema uz mogućnost posudivanja opreme i nakon završene škole
časopis Speleolog
zamku (pomoćno uže duljine 5 m)
popust na spavanje u planinarskim domovima i na kupovinu planinarske, speleološke i druge opreme u specijaliziranim trgovinama


Prijave traju do zaključno 16.02.2019. godine, a broj mjesta na školi je ograničen!


Što je potrebno za prijavu?
Ispuniti prijavnicu te ju poslati na e-mail jednom od voditelja škole.


Za dodatne informacije i detalje slobodno nam se javite!

Voditelji škole i osobe za kontakt:

Josip Dadić, 091 752 8335, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Valerija Butorac, 091 906 9274,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

5. teren speleoškole - Crnopac (06-08.04.2018.)

Zadnji teren speleološke škole održan je za vikend 7. i 8.4.2018. uz standardni polazak u petak navečer. Par sati nakon polaska svi smo se našli u restoranu Kralj Zvonimir u Gračacu. Od tamo smo planirali u dvije ture kombijem odvesti se do druge okretaljke za odlazak do logora na Jami Vjetrova. U tome nas je spriječio snijeg koji je prekrivao cestu ubrzo nakon prve okretaljke.

Opširnije...

4. teren speleo škole - Klana (23. - 25.03.2018.)

Nakon blatnjave i jednodnevne Mandelaje, dočekali smo i neka bolja vremena. Nemilosrdne kiše i snijegovi su prestali pa smo napokon dobili priliku za pošteni, suhi cjelovikendnji teren.

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Speleološka škola