Ponor Sušik (14.-15.09.2019.)

U subotu 14.9.2019. predvečer, oko 18h, skupio se tim ispred Željezničara kako bi otišli do ponora Sušik, gdje bi prespavali i idući dan odradili posao. Sudionici u ovoj akciji bili su Ivan Vidović, Kristijan Hmura, Matea Talaja, Nela Bosner i Nicola Rossi (ja). Do šumice nedaleko od ponora gdje postavljamo logor stigli smo oko 21h, tamo zapalili vatru, postavili spavaća mjesta i ostatak vremena sjedili uz vatru pričajući i praveći žar za roštilj.

Iduće jutro (nedjelja 15.9.2019.) digli smo se relativno kasno (obzirom da samo isti dan trebali doći i nazad do Zagreba), tek oko 9h. Pojeli, polili, spremili se, i oko 11h bili smo spremni za ulazak u Sušik. Voda je bila jako niska u odnosu na očekivanja, ali na to nije bilo žalbi. Podijelili smo se u dva tima: Vida i ja u jedan, a Kiki, Matea i Nela u drugi. Vida i ja krenuli smo malo ranije iz razloga što do lokacije na koju smo išli ima 45 minuta do sat vremena hodanja, puzanja, provlačenja itd., a kako je dogovor za van bio u 16:30h, nije bilo vremena za gubljenje. Naš primarni cilj bio je završiti sve upitnike nakon dugačkog provlačenja tako da se više nitko, barem ne u skorijoj budućnosti, ne mora tamo vraćati. Obzirom da je ostao samo mali dio te da smo s tim relativno brzo završili (30-ak metara nacrta), krenuli smo se vraćati prema ulazu u kanal Jebo Finsku gdje postoji još upitnika.
Za to vrijeme je drugi tim, koji je ušao ubrzo nakon prvog, ponovno crtao kanal Sv. Nikole koji se nalazi relativno blizu ulaza u ponor. Na kraju kanala ustanovljeno je da je moguće uskim prolazom proći dalje pa se tu treba vratiti. Kako je i drugi tim brzo završio sa svojim poslom (prije prvog tima), prema dogovoru krenuli su prema istim upitnicima na početku kanala Jebo Finsku. Nakon inspekcije nekih teško penjivih dimnjaka i tako odbacivanja nekih upitnika, došli su do bočnog prolaza kroz koji je samo Nela uspjela proći, ali sama nije mogla daleko ići pa tako ni nacrtati. Uz malo muke, zajedničkim snagama izvukli su je van i krenuli prema logoru.
Kako smo kasnije saznali, prvi tim je došao 15-ak minuta nakon što je drugi otišao. Prvi upitnik iz suprotnog smjera bio je visoki i vrlo uski prolaz kroz koji nije bilo moguće proći. Drugi upitnik je isti onaj do kojega je drugi tim došao. Ne znajući to, kroz par pokušaja uspjeli smo se  provući i nacrtati još 30-ak metara kanala koji ide dalje. Upotrebom zajedničkih snaga, kao i naši prethodnici, izvukli, izgurali i iščupali smo se van, i točni ko švicarski sat u 16:30h bili vani. Taj se kanal nalazi relativno blizu ulaza tako da nije problem ponovno doći do njega.
Svi su se skupili na logoru oko 15 do 5, pojeli, pospremili i krenuli nazad oko 18h.

 

 

foto: Nicola Rossi

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji / Ponor Sušik (14.-15.09.2019.)