Jama Vrisak - početak PUTEK-a (03-05.01.2020.

Vrhunski speleološki rezultat iz 2019. i otkriće jamskog sustava Crnopac odlično se poklopio s obljetnicom 70 godina HPD-a i SO-a „Željezničar“ koju obilježavamo u 2020. godini. Pripreme za sudjelovanje u Putu ekspedicionizma podrazumijevale su, između ostalog, nastavak istraživanja na prostoru Crnopca odnosno speleoloških objekata oko jame Oaza gdje se specifičnom morfologijom mikrolokacije uočio prostor koji se pruža od ulaza jame Oaza prema logoru na jami Vjetrova i gdje je prethodnim rekognosciranjem u 2019. godini otkriveno nekoliko jamskih ulaza. Osim toga, analizom je utvrđena vjerojatnost da se ti objekti u nekom trenutku mogu spojiti sa jamom Oaza i pridružiti jamskom sustavu Crnopac.

Opširnije...

Od Sušika do Bjelolasice (8.12.2019.)

Dok svi mirno spavaju nedjeljom ujutro, šesteročlana ekipa od koje je jedna Milena koja izlazi iz noćne smjene i skupljamo ju po putu, a ostatak čili i odmorni Hanžek, Vuk, Sara, Nicola i ja (Valerija), zapućuje se u smjeru Drežničkog polja po zadnje metre u ponoru Sušik. Iako su nas htjeli demotivirati nekom tamo vodom koja je sigurno sad u ponoru, odlučili smo sami se uvjeriti možemo li ili ne možemo odraditi naše istraživanje. Po putu se opskrbljujemo tekućim zlatom (odležano Karlovačko) i promatramo zaravnjene površine na kojima ne vidimo vode, te se već zamišljamo svatko u svom kutu blatnjavog kanala.

Opširnije...

Nek se vidi raskoš na Crnopcu (25.-27.10.2019.)

Zabrijavanje na možda zadnji sunčani vikend na Crrnopcu krenulo je još prije dva tjedna. Kako se vrijeme pripreme za teren približavalo sve više ljudi je ušlo u loop euforije i odlučili se za Crnopačku raskoš. Krenuli smo u petak navečer, klasično, ne na vrijeme u postavi: Hanžek, Lea, Zrinka, Babić, Coki, Boltek, Josip, Mišur, Nicola, Vuk, Sara, Mrki i ja. Na putu do tamo slušali smo podcast Mrki koji srećom nije stao do Gračaca pa nismo morali trošiti radio.

Opširnije...

Crnopac (4-6.10.2019.)

Vikend 4.-6.10.2019. proveden je u istraživanju ranije nađenih objekata i rekognosciranju na Crnopcu.
U petak predvečer na put kreću Hanžek s Bilijem, Mrki, Kiki, Zrinka, Sara, Vuk, Lana i Ruđer s mlađahnom kujicom Burom, koja se prvi put suočila sa Crnopcem.

Opširnije...

Ponor Sušik (14.-15.09.2019.)

U subotu 14.9.2019. predvečer, oko 18h, skupio se tim ispred Željezničara kako bi otišli do ponora Sušik, gdje bi prespavali i idući dan odradili posao. Sudionici u ovoj akciji bili su Ivan Vidović, Kristijan Hmura, Matea Talaja, Nela Bosner i Nicola Rossi (ja). Do šumice nedaleko od ponora gdje postavljamo logor stigli smo oko 21h, tamo zapalili vatru, postavili spavaća mjesta i ostatak vremena sjedili uz vatru pričajući i praveći žar za roštilj.

Opširnije...

Dobar posao u Sušiku (20. i 21.07.2019.)

Ovaj puta dobar posao u Sušiku obavili su Vida, Tila, Nicola i ja (Vuk). Nismo se baš žurili, bilo je lipo vrime i laganini izlet pa smo stali malo pit kavicu u Karlovac i tako to. Na lokaciju smo došli nekad iza podne, podijelili se u ekipe i krenuli radit.

Opširnije...

Ravna Gora (29.09.2019.)

U pravo jesensko maglovito nedjeljno jutro, dana 29.09. 2019.,  osmeročlana postava sastavljena od iskusnih tragača (Mea, Milivoj i Boltek) u jednom vozilu i nešto mlađih, ali ne nužno i neiskusnih članova (Ruđer, Lea, povratnica Zrinka, Barbara i rudlavo stvorenje zvano Bura) u drugom autu, zaputila se put Ravne gore s ciljem pronalaska nekoliko objekata navedenih u Željezničarskoj arhivi. Potraga je završila uspješno, odnosno locirano je 4 od ukupno 5 potraživanih objekata.

Opširnije...

Nije sve u Crnopcu – speleologija oko Ogulina

Ovo je trebao biti izvještaj s Crnopca, ali pošto su gromovi odlučili opet navaliti na Crnopac Lea nas je zaustavila u tom pothvatu. I tako smo odlučili subotu ipak provesti speleološki i krenuli smo navalno i ambiciozno.

Opširnije...

Crnopac i crnopačko prigovaranje (23. - 25.08.2019)

Dana 23.8.2019. (petak), u reduciranom broju u odnosu na planirani, nas 5 krenulo je kombijem prema Crnopcu – Josip Dadić za volanom sa Zoranom Bolonićem kraj sebe, Stipe Tutiš i Nicola Rossi u srednjem redu i Mijo Đerek odzada. Josip i ja (Nicola) imali smo udarni plan za vikend u kojemu bismo odradili 4-5 jama, sve točno isplanirano, do zadnjeg detalja. Polazak iz Zagreba oko 20 – 20:30h. Uz par pjesmica za dušu u kombiju, put je dalje tekao bez greške.

Opširnije...

Logor Oaza, Crnopac (20.-25.06.2019.)

Iako je šampanjac ostao netaknut, istraživanja u jami Oaza rezultirala su velikim vertikalnim i horizontalnim uspjesima. Sve je krenulo u srijedu navečer 19.6. kada je i sam polazak bio u stilu daljnjeg odvijanja logora - prolongiran. Iščekujući Barbaru, dio ekipe napredovao je prema Bauhausu otkrivši da višenamjenska trgovina ima i hladno Daruvarsko za 6kn (uz člansku karticu 5!). Zatim jedan odmor u čekaonici željezničke stanice Gračac, gdje smo pokupili i osmog člana ekipe Lovru Lučeva u točno 1.15h u noći.

Opširnije...

Nalazite se ovdje: Početna stranica / Aktivnosti / Izvještaji